Please share on:
LinkedIn
Share

Un apartament scos la vânzare își schimbă proprietarul în momentul în care se întocmește un act de vânzare – cumpărare. Acest act este realizat în condițiile legii, completat și verificat de un notar public. 

Fie că te afli în postură de vânzător, respectiv cumpărător, articolul acesta are scopul să te ajute să îți faci o imagine mai clară asupra procesului de vânzare-cumpărare, acte necesare și taxe notariale.

În acest articol vă spuneam despre care sunt actele necesare vânzării unui apartament dar hai să vedem și care sunt costurile.

Taxa notarială antecontract

Pentru un antecontract, taxa notarială este asigurată de cumpărător. Poate porni de la 250 de lei și variază în funcție de avansul oferit. Un calculator de taxe notariale te poate ajuta cu simularea taxei.

Documentația cadastrală

Fișa bunului imobil și planul de amplasament, respectiv planul de releveu cât și încheierea de intabulare în cartea funciară, sunt făcute de un expert cadastral autorizat. Prețurile variază în funcție de județ si tipul de proprietate, pornesc de la aproximativ 400 de lei, unde se aplică: taxa de cadastru și intabulare cât și onorariul expertului cadastral. Aceasta o poți obține în regim normal sau pentru o taxă în plus, în regim de urgență.

Taxa de intabulare

Mai exact, copia legalizată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, reprezintă 0.15% din prețul vânzării apartamentului. 

Extrasul de carte funciară

Acest act se obține de către biroul notarial unde se va încheia contractul de vânzare-cumpărare și este valabil 10 zile de la data depunerii, de către notarul public, a cererii de eliberare la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Prețul pornește de la 40 lei pentru extrasul de autentificare, cel necesar pentru încheierea unei tranzacții imobiliare. 

Certificatul fiscal

Se obține de la Direcția de Impozite și Taxe Locale din sectorul unde e situat imobilul și e valabil 30 de zile.  Vânzătorul trebuie să meargă să achite impozitul pe locuință, în cazul în care nu a făcut-o deja.

Adeverinta eliberată de asociația de proprietari/locatari

Aceasta este eliberată gratuit de Asociația de Proprietari pentru apartamente de bloc, este obținută de vânzător și atestă situația datoriilor față de asociație.

Certificatul de performanță energetică

Vânzătorul îl poate obține după ce se adresează unui auditor atestat în domeniu. Costul lui se încadrează între 200 și 600 de lei, în funcție de tipul și mărimea imobilului și de tarifele auditorului la care apelează. Aici găsești mai multe informații.

Onorariul și taxele notarului

Pornesc de la 2000 de lei în cazul achiziției unui apartament de 50.000 de euro, cu Prima Casă și vor crește în cazul achiziției cu credit ipotecar sau cu surse proprii. 

De asemenea, mai există un impozit pentru anumite tipuri de vânzări imobiliare. Mai exact, dacă suma tranzacționată se încadrează în 450.000 de lei (94.000 de euro), atunci nu se datorează impozit. În caz contrar, se impozitează cu 3% din valoarea sumei. Această taxă se reține la notar, care la rândul lui va trimite banii la Fisc.

Presupunând că faci o tranzacție imobiliară de 75.000 de euro, cam acestea ar fi taxele notariale:

Unul din principalele avantaje în vânzarea către Casta, este că te ajutăm cu toată documentația necesară vânzării pentru a grăbi procesul. Daca te gândești să îți vinzi apartamentul la noi, primul pas este să soliciți o ofertă InstaBuy pe site-ul nostru.

Sursă: https://thewallet.ro/costuri-suplimentare-vanzare-locuinta/

Please share on:
LinkedIn
Share