Please share on:
LinkedIn
Share

Ori de câte ori ne confruntăm cu situația în care dorim să cumpărăm, închiriem, să vindem sau să construim un imobil, un element esențial în evaluarea lui este suprafața care poate fi folosită iar cei mai des termeni întâlniți sunt suprafața construită și utilă.

În acest articol , îți explicăm care este diferența dintre suprafața construită și cea utilă.
Acești termeni sunt definiți în lege, astfel:

Suprafața construită:
Suprafața construită la sol sau amprenta la sol – a unui imobil este exprimată în metri pătrați și reprezintă aria construită la nivelul solului sau, altfel spus, amprenta la sol a acesteia, raportat la planul fațadei.
Nu sunt incluse terasele descoperite care depășesc planul fațadei, scările și platformele de acces în imobil. Nu includem nici boxele la subsol sau garajele ce pot fi construite separat. Protecția la sol a balcoanelor acoperite, a căror cotă este sub 3,00 metri de la nivelul solului, și a logiilor închise ale etajelor este inclusă în suprafața construită.
Stabilirea impozitului anual este calculat în funcție de suprafața construită a unui imobil.

Suprafața utilă:

Este suma tuturor locurilor (dintr-o locuință) care pot fi călcate, mobilate și amenajate, indiferent că este vorba de un singur plan sau de mai multe. Mai exact, aceasta cuprinde: camerele, băile, bucătăria, toate spațiile de depozitare închise sau deschise și toate zonele de tranzit – respectiv holurile.
În calculul suprafeței utile nu intră: suprafața logiilor sau a balcoanelor, pragurile ușilor, nișele unde sunt amplasate caloriferele, dar nici suprafețele ocupate de sobe și cazane de baie, dacă acestea sunt în locuință. În cazul imobilelor care au scară interioară, aceasta nu intră în calculul ariei totale utile.

Mai există două termene utilizate: suprafața totală și cea locuibilă. Acestea nu sunt definite în niciun text de lege dar sunt folosite frecvent în lumea imobiliară.

Suprafața totală:
Reprezintă suprafața utilă plus suprafața teraselor sau a balcoanelor aferente imobilului.

Suprafața locuibilă:
Aceasta reprezintă camerele din locuință respectiv camerele de zi și dormitoare, fără a lua în calcul niciuna dintre celelalte încăperi și nici balcoanele ori logiile.

Sursă: hhttps://www.storia.ro/blog/ghidimobiliar/fondul-de-rulment—ce-este-cum-se-calculeaza-de/

Please share on:
LinkedIn
Share