Please share on:
LinkedIn
Share

Cu siguranță ai auzit termenul fond de rulment, mai ales dacă locuiești într-un apartament, proprietate personală sau chirie și l-ai văzut menționat în factura de întreținere.
Hai să vedem ce este acesta mai exact și cum se calculează el.

Potrivit legii,, fondul de rulment este legat de organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor și este obligatoriu. Constituie plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar iar reîntregirea acestuia se face lunar prin plata sumelor afișate pe lista de plată.

Ce este fondul de rulment?

Fondul de rulment este o plată anticipată pe care proprietarul o oferă Asociației de Proprietari de unde aparține, pentru achitarea serviciilor oferite de furnizori – curent electric, internet, cablu, gaz etc, la bloc).

Suma reprezentată de fondul de rulment este trecută în dreptul fiecărui apartament în parte, într-un registru special și trebuie raportat la nivelul celei mai mari întrețineri din bloc.
Este ca un fond de siguranță gestionat de Asociație, de care proprietarii beneficiază în momentul în care apar situații neprevăzute sau urgente.

Cum se calculează fondul de rulment
Potrivit legii, acesta se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente la nivelul unei luni calendaristice.

Se poate calcula în funcție de:

Natura serviciului facturat – cheltuielile pentru întreținerea liftului, încălzire, gaze, electricitate, apă.

Numărul de persoane înregistrate în Cartea de Imobil ca locuitori ai blocului sau apartamentului.

Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună, în funcție de suprafață utilă a apartamentului.

De obicei, cota-parte indiviză se calculează adunând suprafețele utile ale tuturor apartamentelor de pe scară și împarțind suprafața utilă la acest total, din care rezultă un procent care se înmulțește cu valoarea cheltuielilor repartizate.

Sursă: https://blog.equinox.ro/suprafata-utila-vesus-suprafata-construita/

Please share on:
LinkedIn
Share