Please share on:
LinkedIn
Share

De multe ori, atunci când dorim să achiziționăm o locuință sau să închiriem, ținem cont de compartimentarea acestuia, lucru care face diferența și în ceea ce privește confortul dar și prețul de achiziție/chirie.

Ce înseamnă apartament decomandat?

Este acel apartament la care intrarea se face printr-un hol care acoperă suprafața apartamentului și din interiorul căruia ai acces la toate camerele, dar și baie și bucătărie, fără a se trece dintr-o încăpere în alta. Este unul dintre cele mai căutate tipuri de apartament deoarece prin modul de construcție oferă confort și intimitate tuturor persoanelor care locuiesc acolo. Nu este nevoie să treci prin alte camere în momentul în care îți dorești să ajungi la bucătărie sau baie.
Pe lângă intimitate, un alt avantaj este faptul că fiecare cameră are autonomia ei calorică, practic îți poți crea temperatura ideală pentru tine fără a depinde de preferințele celorlalți.

Ce înseamnă apartament semidecomandat?

Apartamentul semidecomandat implică minim o trecere dintr-o cameră în alta. De exemplu, poți întâlni cel mai des varianta în care apartamentele cu 3 camere sunt semidecomandate unde, pentru a trece în dormitor va trebui să treci prima oara prin sufragerie. În general, prețul unui apartament semidecomandat este mai mic față de unul decomandat, atât la achiziție cât și la închiriere. Ca avantaje, enumerăm economia, deoarece poți folosi un singur dispozitiv de încălzire sau răcorire iar pentru familiile cu copii mici este un apartament potrivit deoarece permite accesul cu ușurintă în dormitorul celor mici.

Ce înseamnă apartament nedecomandat?

Apartamentul nedecomandat este acela în care trecerea în camere se face direct din camera de zi. Holul duce către camera de zi și de acolo poti accesa dormitoarele. Astfel, încăperile sunt înlănțuite și de aceea, acestui tip de construcție se mai numește și “tip vagon”. Ca avantaj, acest model de apartament este cel mai ieftin comparativ cu cele de mai sus.
Ca și dezavantaje, enumerăm dificultatea la încălzire și răcorire dar și lipsa intimității sau gradul scăzut de siguranță în fața evenimentelor nedorite.

Alte două tipuri de apartamente ar fi cele open space și cele circulare.

Apartament open-space

Este apartamentul cu una din încăperi fără perete despărțitor. De obicei bucătăria ajunge să fie comună cu camera de zi. Unii proprietari aleg să renunțe la peretele cu ușă pentru a crea ideea de spațiu mai larg. Avantajul este clar un spațiu mai mare însă dezavantajul este că mirosul de mâncare gătită se extinde în întreaga locuință.

Apartament circular

Apartamentul circular este o combinație între o locuință decomandată și una semidecomandată. Cu alte cuvinte, are 2 holuri dar accesul din primul hol către al doilea se poate face atât prin bucătărie, cât și prin living, de unde se crează ideea de cerc. Acest tip de construcție oferă un spațiu de mișcare foarte larg a celor care locuiesc în apartament.

Sursă: https://www.storia.ro/blog/ghidimobiliar/decomandat-semidecomandat-nedecomandat-circular-open-space-grade-de-confort-ce-inseamna-avantaje-si-dezavantaje/

Please share on:
LinkedIn
Share