Please share on:
LinkedIn
Share

Folosirea construcțiilor este diferită în funcție de scopuri. Dacă doriți să schimbați destinația utilizării unui spațiu construit, trebuie să aveți în vedere dacă acesta este adaptabil și la alt tip de folosință. Un spațiu poate fi folosit drept spațiu rezidențial, cât și nerezidențial sau mixt, în anumite condiții.
În acest articol, îți explicăm care este mai exact diferența între un ansamblu rezidențial, unul nerezidențial și unul mixt.

Spațiul rezidențial

Prin definitie, un spațiu rezidential este compus din mai multe încăperi pentru locuit, dependinte si utilitati. Este caracterizat în primul rand prin intimitatea locuirii.
În ultima perioadă, construcția de ansambluri rezidențiale a crescut foarte mult deoarece tot mai mulți oameni își doresc să se mute în blocuri/case noi și moderne unde pot beneficia de toate facilitățile oferite de un complex rezidențial.
Este un spațiu de locuințe, case sau blocuri aflate într-o comunitate delimitată. Acest tip de comunitate aduce ca avantaje calitatea spațiului de locuit dar și oportunitatea de relații sociale apropiate. În mare parte, acestea sunt realizate de dezvoltatori imobiliari iar accesul este privat, siguranța fiind unul dintre criteriile principale de alegere a spațiilor rezidențiale.
Deoarece exista foarte multe ansambluri rezidențiale, puteți alege în funcție de preferințe, un spațiu rezidențial care pune accent pe zona exterioară, cu parcuri și locuri de joacă sau pe terasele generoase ale locuințelor.

Spațiul nerezidențial

Prin definitie, acest tip de spațiu nu poate găzdui un spațiu rezidențial destinat locuirii permanente. În orice ansamblu cu clădiri pot funcționa simultan spații nerezidențiale care pun la dispoziție firmelor sau altor entități locale zone pentru activități comerciale. Ansamblul nerezidențial este spațiul sau clădirea în care se află exclusiv clădiri folosite pentru activități administrative sau comerciale, firme, hoteluri, bănci, școli sau clinici medicale. În general, orice spațiu în care nu se află locuințe și unde se desfășoară activități care generează venit reprezintă spațiu sau ansamblu nerezidențial. Acest tip de clădiri au un regim diferit de funcționare, taxare și impozitare.

Spații mixte

Folosirea unui spațiu construit pentru ambele tipuri de cerințe, rezidențial si nerezidențial, este posibilă atât timp cât sunt respectate o serie de reguli. Se presupune că un spațiu rezidențial poate să includă pe o anumită suprafață și o zonă cu destinație nerezidentiala. Cu siguranță că folosirea acestei zone nu trebuie sa perturbe în niciun fel confortul locuirii sau al clădirii în sine de pe urma activităților desfășurate. Aceste spații sunt, în general, cele care se află în proprietatea persoanelor fizice, la adresa cărora se află un sediu social sau un sediu secundar de activitate, iar pentru acestea impozitarea și documentația de înființare și desfășurare a activității sunt cu totul diferite.

Sursă: https://www.storia.ro/blog/ghidimobiliar/ce-este-spatiul-rezidential

Please share on:
LinkedIn
Share